Muhasto aprilsko vreme nam je na prvi MonoCup regati v letu 2016 postreglo z zahtevnimi razmerami. Jadrali smo na barkah Seascape 18.  Začelo se je že v petek, ko smo želeli opraviti trening. Dež in brezveterje sta nas prizemljila in s treningom ni bilo nič. Obalo v marini Portorož je na srečo kmalu popestrila Seascape 18 flota, ki je morala opraviti obvezne meritve pred regato.

Do jutra se je zbralo 9 ekip iz Slovenije in Hrvaške in flota se je okoli opoldneva optimistično odpravila na sredino Piranskega zaliva. Kmalu so zapihale prve sapice in regata se je lahko začela. Člani ŠD Gibanca Blaž Kmetec, Robert Zajc in Jure Jerkovič smo štartali na barki Little Devil – SLO 315. Prva štarta nas nista presenetila in obakrat smo si izborili željeno pozicijo na štartu in se ves dan borili v ospredju. Kljub trudu zmage v posameznem plovu nismo uspeli osvojiti, smo pa osvojili drugo in tretje mesto. Pred koncem drugega plova je svojo muhavost zopet pokazala narava in že tako nežne sapice povsem izpihala. Sledilo je druženje na kopnem in pogostitev v restavraciji marine Portorož. Organizator se je izkazal z gostoljubljem, ki se je zavleklo še pozno v noč.

Monocup 2016

Monocup 2016

Toplo in sončno nedeljsko jutro ni prineslo obljubljene termike, ki bi že v zgodnjih urah pognala veter in floto na vodo. Nekoliko več počitka je koristilo vsem ekipam najbolj pa vetru, ki nas je v popoldanskih urah popeljal na regatno polje. V prvem nedeljskem plovu smo poiskusili z agresivnim štartom na levi strani a je bila štartna linija žal nekoliko prekratka in prisiljeni smo bili štartati v ozadju. V spremenljivih razmerah smo si do cilja priborili četrto mesto. Po prvem nedeljskem plovu je veter nekoliko pojačal in se večino časa vrtel okoli 10ih vozlov. Sprememba nam je dobro dela saj smo bili najtežja posadka v floti, obenem pa smo se barke nekoliko privadili in bili vedno bolj uigrani. Četrti, peti in šesti plov smo lepo odjadrali in regato zaključili s serijo treh zmag. Žal smo bili v četrtem plovu nekoliko preveč agresivni in izgubili protest proti Blue Sardini – SLO 80, kar je pomenilo diskvalifikacijo. Dobrega vtisa to ni pustilo, saj so nam konstante uvrstitve pri vrhu prinesle skupno zmago. Z enakim številom točk nam je na drugem mestu Sledila Lenčina – SLO 128, Jure Jerman, Vid Jeranko, podij pa zaključila Blue Sardina – SLO 80, Dejan Presen, Denes Szilagyi. Več na strani organizatorja.

Pohvale regatnemu odboru in organizacijski ekipi, ki je spremeljivim vremenskim razmeram navkljub iz danih vremenskih razmer iztisnila kar največ.

GPS sled prvi dan

GPS sled drugi dan